A9 Gaasperdammerweg: “Meer dan alleen infrastructuur”

In ons portfolio kunt u terugvinden hoe wij Rijkswaterstaat geadviseerd hebben in het project A9 Gaasperdammerweg. Dit project is onderdeel van het grootste infrastructurele project van Nederland: Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA).

Wij stelden voor om de zes jaar durende realisatieperiode van het project A9 Gaasperdammerweg op een andere manier te bekijken. Een reframing tot ‘social enterprise’, waarbij de realisatiefase van dit project wordt gezien als kansrijke, tijdelijke economie. Deze nieuwe manier van kijken heeft inmiddels uitwerking gevonden in verschillende, concrete voorbeelden.

Afgelopen week gaf Minister Schultz van Haegen het startsein voor het project. Rijkswaterstaat communiceerde hierbij over de meerwaarde die de reframing van het project nu al oplevert:

“Er zijn daarnaast al verschillende initiatieven gestart die de meerwaarde van het project tijdens de bouw laten zien. Een aantal gekapte bomen is geleverd aan stadshout Amsterdam. Hier worden onder andere speeltoestellen voor basisscholen langs de A9 van gemaakt. De aannemer is een samenwerking met GEJA aangegaan. Dat heeft er nu al toe geleid dat 5 mensen die ver van de arbeidsmarkt af stonden binnen het project aan een baan zijn geholpen en dat worden er nog meer. Ook geven werknemers van het project les op het weekendcollege van het ROC om op die manier jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de techniek.” (Bron: Bezoekerscentrum Rijkswaterstaat)

Een mooi voorbeeld van social design in de praktijk!