Amsterdam-Noord omgedoopt tot onderzoeksgebied Mag Stad?

Uitnodiging Mag Stad debat, 29 januari 2016, 15.00 uur, Raadzaal Stadsdeelkantoor

De komende anderhalve maand is Amsterdam-Noord omgedoopt tot het onderzoeksgebied Mag Stad? Gemarkeerd door het welkomsbord aan de Noordelijke IJ-oever is het stadsdeel met z’n eigenwijze bewoners en met waarschijnlijk de hoogste dichtheid burgerinitiatieven van Nederland, de ultieme plek om onderzoek te doen naar hoe de Nederlandse participatiesamenleving gestalte krijgt.

Op uitnodiging van Kunst in Noord en in opdracht van Stadsdeel Noord doet Studio Goudswaard in samenwerking met organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, artistiek onderzoek naar de ruimte die burgers en ambtenaren krijgen om initiatief te nemen. U bent van harte uitgenodigd voor de afsluitende debatbijeenkomst voor en met bewoners, bestuurders en ambtenaren van het stadsdeel op vrijdag 29 januari om 15.00 uur in de raadszaal van het Stadsdeelkantoor, Buikslotermeerplein 2000 in Amsterdam.

De Damesbende van Buiksloot, ver·ge·ving en examenvragen.

Tijdens de debatbijeenkomst zal een korte filmdocumentaire getoond worden waarin het werkproces van social designer Tabo Goudswaard gevolgd wordt. Hij is daarin o.m. te gast aan de keukentafel bij de De Damesbende van Buiksloot. Dit gezelschap van gepensioneerde dames trekt rode kleren aan wanneer ze op pad gaan om de buurt scherp in de gaten te houden en eigenhandig orde op zaken te stellen.
Er wordt een woordenboek opgetekend van handige taal tussen bewoners en gemeente. Zo is ver·ge·ving (de; v) vaak makkelijker te krijgen dan toe·stem·ming (de; v). En ja (tussenwerpsel) iets wat wij zeggen, maar niet altijd doen.
Het alledaagse gedrag van bewoners wordt opnieuw bekeken en gepresenteerd als burgerinitiatief. Deze verrassende initiatieven worden tijdens de bijeenkomst voorgelegd aan ambtenaren van het stadsdeel met de vraag: Mag Dat?
Doel van de bijeenkomst is om samen te bouwen aan nieuwe afwegingskaders voor initiatieven.

Projectdetails en links

Titel kunstproject: Mag Stad? in Amsterdam-Noord.

Kunstenaar: Tabo Goudswaard.

Samenwerking: Is Ook Twynstra Gudde.

Filmteam: Framewerk Fenneke Voorsluis (regie) en Bart Voorsluis (productie/montage)

Organisatie en curator: Kunst in Noord/ Femke Egas.

Duur project: 10 december 2015 – 29 januari 2016

Bijeenkomst vrijdag 29 januari om 15.00 uur in de raadszaal van het Stadsdeelkantoor, Buikslotermeerplein 2000.

Moderator: Jaap Warmenhoven

geel-kruis-mag-stad      poepen-in-het-park-mag-stad      kerstbomen-verbranden-mag-stad