“We hebben onze vrienden gevonden in Rijkswaterstaat” (inwoner van Amsterdam Zuidoost)

Omgevingsmanagent heeft traditioneel een sterke focus op hinderbeperking en –communicatie. Verstandig, want zachtjes heien gaat niet. En vertraging kost geld en geeft politieke onrust.

Maar, vroegen wij ons af, is er niet ook een andere kant? Heeft de bouwfase ook kwaliteiten te bieden die aansluiten bij specifieke lokale behoeften? Kunnen we, kortom, meer achterlaten dan een mooie nieuwe weg? Voor het project A9 Gaasperdammerweg (onderdeel van SAA) ontwikkelden we daartoe de Buurbouw.

buurbouw

We ontdekten dat in A’dam Zuidoost relatief veel schooluitval is en veel jongeren de arbeidsmarkt op moeten met te lage startkwalificaties. Hoe koppel je dat aan een bouwproject?

De Buurbouw is de plek geworden waar Amsterdam Zuidoost en het project A9 Gaasperdammerweg elkaar ontmoeten. Doel van de Buurbouw is om, vanuit de drive van bewoners, een bijdrage te leveren aan Talentontwikkeling in Zuid Oost. We hebben het concept en de eerste resultaten een jaar geleden overgedragen aan RWS, Aannemer en gemeente Amsterdam. Het is geweldig om te zien dat de positieve betekenis van de bouwfase voor de omgeving echt inhoud krijgt. Vanuit de organisaties is een kansenteam opgericht dat met bewoners zoekt naar de unieke kansen die het bouwproject kan bieden. Het leidt tot steeds meer mooie verhalen, die nu dus te zien zijn op de site.

Kijk voor meer informatie op www.buurbouw.nl!