Kunst helpt

Uit: Metropolis M, 13-12-2013

Nu community art een vies woord geworden is, proberen kunstenaars en ontwerpers onder de vleugels van social design de wereld te hulp te schieten. Veel projecten bleven tot nog toe in de ideefase hangen. Een groot, ambitieus programma moet hier verandering in brengen.

Volgens Lucas Verweij is alles design. Hij schreef vorige week op archined.nl over de ‘overspannen verwachtingen’ van design, nu het ook moet bijdragen aan verkeersveiligheid en zelfs de economie uit het slop trekken. ‘We bevinden ons in een design bubble, een zeepbel’. De vraag is wanneer deze zeepbel uiteen spat, stelt Verweij.

Momenteel worden alle ontwerpen die een maatschappelijke kwestie proberen ‘te tackelen’, nog geschaard onder social design. Vaak zijn het complexe, taaie, en wicked problems zoals ze door Kees Dorst worden genoemd. Verweij stelt bij voorbaat dat social design onvermijdelijk een teleurstelling zal zijn. Maar is dat niet wat gemakkelijk, als je niet benoemt wat het nou eigenlijk is?

Lees hier het hele artikel op Metropolis M

 

SDFWP, Tabo Goudswaard, André Schaminée, social design, interview, twynstra Gudde, Columbusplein, Jorge Manes Rubio, micronation, Amsterdam-west