Instrumentenkoffer van designers gebruikt in infraprojecten (webinar)

Uit: neerlandsdiep.nl, 06-05-2015

Op woensdag 6 mei vanaf 16.00 uur kun je afstemmen op het webinar over Design Thinking, een techniek waarmee je op een creatieve manier samen met de omgeving werkt aan een complexe projectopgave. Met een ontwerpende blik en aanpak blijken er vaak creatieve en onverwachte oplossingen te zijn voor lastige vraagstukken. Dit webinar is interessant voor wie in zijn project zoekt naar vernieuwende strategieën in de wisselwerking tussen project en omgeving.

Design Thinking
André Schaminée is adviseur bij Twynstra Gudde en oprichter van de afdeling //socialdesign die de creatieve kracht van ontwerpers gebruikt voor allerhande vraagstukken waar behoefte is aan een creatieve aanpak. Hij werkte voor verschillende grote infraprojecten. André kijkt naar de omgeving als een resource die je project sterker maakt. Met de techniek van Design Thinking heeft hij in het afgelopen jaar in cocreatiesessies onderzoek gedaan naar de vraag: wat wordt er mogelijk omdat er een groot project wordt uitgevoerd? Deze inspirerende aanpak levert een ander soort stakeholder, een nieuwe positieve interface tussen project en omgeving en bovenal een enorme energie bij alle betrokkenen.

Ook Amiranda Abbes, projectmanager bij Rijkswaterstaat, wil Design Thinking gebruiken in haar project. Volgens haar volstaat een traditionele projectbenadering niet in een snel veranderende, complexe en steeds meer samenhangende wereld: ‘Het loslaten van bestaande beelden en het toelaten van andere, nieuwe beelden geeft ruimte voor andere benaderingswijzen, biedt kansen. In het project A27/A1 gaan we met deze manier van denken op een aantal onderdelen binnen omgevingsmanagement aan de slag.’

Wat kun je verwachten?
André vertelt over Design Thinking, en wat dat voor bouw- en infraprojecten kan opleveren. Amiranda deelt haar ervaringen met de techniek vanuit het perspectief van haar project. Na zo’n dertig minuten weet je meer over de mogelijkheden van Design Thinking voor de praktijk van projecten.

Deelname is gratis. Je hoeft niet aan te melden. Ga op woensdag 6 mei, kort voor 16.00 uur naar http://neerlandsdiep.nl/webinar en je doet live mee.

Bekijk hier de film