Project Description

Beter Worden: Het zorgproces als ontwikkelproces!

Beter Worden is een concept dat artsen, psychosociale afdelingen en patiënten van een ziekenhuis uitdaagt om vanuit een ontwikkelperspectief naar het zorgproces te kijken. Een inspirerend perspectief dat we samen met de psychosociale afdelingen ontwikkelden in een opdracht voor het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Ziek zijn is een uitdaging voor elk mens, zeker als daar opname in een ziekenhuis bij hoort. Zowel de ziekteverschijnselen als de opname zelf kunnen bijvoorbeeld stress of een gevoel van depressie oproepen. Beter Worden ziet het ziekteproces juist als een ontwikkelproces. De patiënt ontwikkelt zich in reactie op de uitdagingen waar de ziekte en de opname hem of haar voor stelt. Artsen, verplegers en psychosociale ondersteuners kunnen de patiënt hierbij helpen. Gamification maakt dit perspectief concreet: van opname tot ontslag doorloopt de patiënt verschillende ‘speelniveaus’, die hem of haar uitdagen. Bij het ontslag weet de patiënt gevoelens te plaatsen en relativeren, is assertief in het contact met artsen en verpleging, heeft geleerd los te laten en omhelst de dokter.

Beter Worden, ASZ, Jaap Warmenhoven, Pim Meijer, Denise Damme, zorg, ontwikkelproces     Beter Worden, ASZ, Jaap Warmenhoven, Pim Meijer, Denise Damme, zorg, ontwikkelproces     Beter Worden, ASZ, Jaap Warmenhoven, Pim Meijer, Denise Damme, zorg, ontwikkelproces