Project Description

‘Het Museum Van Dingen Die Er Niet Toe Doen’ voor de Twentsche Zorgcentra

Soms doen de dingen die er niet toe doen er juist heel veel toe. De Twentsche Zorgcentra stonden in 2013 aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Te midden van veel onrust over alle wijzigingen in het zorgstelsel had het bestuur de moed om te kiezen voor het onderzoekstraject “Spiegel Reflex”. Als onderdeel van dit onderzoekstraject creëerden wij het Museum Voor Dingen Die Er Niet Toe Doen.

Elke verandering gaat gepaard met stiltes. Omdat je elkaar niet af wilt vallen, of omdat je het zelf niet meer ziet, omdat er geen tijd is voor het goede gesprek. Een belangrijk deel van onze aanpak voor de Twentsche Zorgcentra bestond uit het bespreekbaar maken van een aantal ingewikkelde thema’s: hoeveel aandacht kun je hebben voor je cliënten als je in je eentje op een groep staat? Hoe voer je het gesprek over de kwetsbaarheid van je personeel? Het Museum speelde een centrale rol in het op gang brengen van dit gesprek.

Onze aanpak heeft nog lang gesprekken losgemaakt in de organisatie. Bijzonder was dat alle interventies samen met een groep medewerkers zijn ontworpen. Zelf kwamen zij op het idee om camera-opnamen te maken van het dagelijks werk van verzorgenden. We vroegen een groep uiteenlopende mensen (een ondernemer, een concurrent, een manager, enz.) naar de beelden te kijken en te reageren.

De aanpak leverde een na het traject doorlopende dialoog op tussen medewerkers en management over waar het écht om gaat in de zorgverlening voor de cliënten van de Twentsche Zorgcentra.