Project Description

Workshop Mag Stad: Burgerinitiatief succesvol maken!

Tijdens de workshop MagStad? leert u met de techniek van design thinking burgerinitiatief succesvol te maken. Dat doen wij via een goed gesprek aan de hand van lokale voorbeelden, maar ook hands-on tijdens veldwerk. Met de inzichten en tools uit deze workshop kunt u direct aan de slag.

Wij zien dat organisaties graag meer gebruik willen maken van de energie en kracht van de samenleving, maar zien ook dat de manier waarop dat wordt georganiseerd nogal eens beperkend werkt. Design thinking helpt om op een dieper niveau te begrijpen wat mensen beweegt en wat hen tegenhoudt. Het biedt handvatten om in co-creatie tot creatieve oplossingen te komen en het biedt de mogelijkheid tot reframing (omdenken): het letterlijk op een andere manier naar de situatie kijken.

Tijdens de workshop komen thema’s aan de orde zoals:

  • hoe kun je als overheid burgerinitiatief stimuleren en tegelijkertijd zaken als veiligheid en rechtsgelijkheid waarborgen?
  • hoe krijg je de echte ‘kampioenen’, ofwel succesvolle initiatiefnemers in het vizier?
  • op welke manieren kun je burgers betrekken, bijvoorbeeld met social media?
  • (optioneel: welke rol kan de nieuwe Omgevingswet hierin spelen?


Direct veldwerk doen

Het is niet alleen praten, wij gaan met u op een vernieuwende, onderzoekende en inspirerende manier met de omgeving aan de gang. Een deel van de workshop bestaat uit veldwerk. U leert daarbij kijken als een designer – waardoor dingen die u nu nog als normaal beschouwt een andere betekenis en potentie krijgen. Wij hebben nieuwe social media instrumenten ontwikkeld die meteen gebruikt kunnen worden door de deelnemers. Met die instrumenten treedt u op een laagdrempelige manier in contact met de bewoners en dan vooral ook met de bewoners waar u tot op heden geen contact mee had. Een echte hands-on workshop dus.

Wat leert u?

Na de workshop heeft u nieuwe manieren geleerd om op zoek te gaan naar bijzondere initiatieven en krachtige initiatiefnemers. U heeft bovendien een methode tot uw beschikking, waarbij u niet meteen ja of nee hoeft te zeggen tegen een initiatief, maar waarmee u samen met de initiatiefnemers de mogelijkheden kunt onderzoeken. Deze workshop levert u kortom inzichten, vaardigheden en instrumenten, waarmee u de volgende dag al aan de gang kunt.

Doet u mee?

De workshop is geschikt voor gemeenten, corporaties en zorginstellingen en dan vooral in vraagstukken waar er een beroep gedaan wordt op de omgeving. De workshops zijn het krachtigst als een mix van professionals aanwezig is. Denk aan beleidsmakers, vertegenwoordigers die veel ‘buiten’ zijn, handhavers, financiële mensen en bestuurders.

Door ons begeleid

De begeleiding van de workshop combineert kennis van design thinking met kennis van organisatieadvies. Zo komen wij samen met u tot de essentie van het vraagstuk en breken wij er eveneens samen op een vernieuwende, ontwapenende en spannende manier weer uit.

De workshop duurt één dag, dit is inclusief veldwerk. De groep kan variëren tussen de 7 en 25 personen. Grotere groepen in overleg. De Mag Stad training kan desgewenst ook uitgebreid worden met elementen uit andere trainingen. We vertellen u hier graag meer over.