Hackathon voor Reinaerde

Een zorgprofessional is ook een hacker!

Op 3 september kwamen zorgprofessionals en managers van zorgorganisatie Reinaerde bij elkaar om de zorg te hacken. Wat gebeurt er als je naar je werk en je organisatie kijkt door de ogen van een hacker? Hackers doorbreken de regels, waarom zou dat goed zijn voor een organisatie? Een belangrijk inzicht op die dag kwam van zorgprofessional Marco Boere: “hacken betekent niet je onttrekken aan verantwoordelijkheid, maar juist zelf verantwoordelijkheid nemen”.

We hebben met elkaar gesproken over wat hacken is, en hoe het werkt. Als ik zeg dat ik er van overtuigd ben dat iedereen aan tafel zelf een hacker is, blijft het eerst nog even stil. Dan zegt een zorgprofessional naast mij: “ik weet misschien wel iets”. Ze vertelt over de zorg die ze verleent aan een jongen in een gezin. De zorg is voor hem, niet voor het gezin. Maar zij zag meteen dat de moeder van het gezin het moeilijk heeft alles voor elkaar te krijgen. En dus kiest ze er voor om de jongen te leren boodschappen doen en koken. Goed voor de jongen én voor het gezin. De groep valt haar bij: dat is een hack! Op een slimme manier omgaan met de regels, het op jouw manier doen en zo de zorg voor de cliënt verbeteren.

Zo worden er die dag heel wat goede ideeën bedacht. En we voeren ook het gesprek met de aanwezige managers. Hoe ga je om met hackers? Zij moedigen de professionals aan om open te zijn over hun eigenwijze en vernieuwende gedrag, zodat de organisatie kan leren en geen wildgroei ontstaat. De beste hacks van de dag zijn vindbaar op www.carehacks.nl!

Jaap Warmenhoven, Willemieke van den Brink, Hackathon, Carehacks, onbenut potentieel    Jaap Warmenhoven, Willemieke van den Brink, Hackathon, Carehacks, onbenut potentieel    Jaap Warmenhoven, Willemieke van den Brink, Hackathon, Carehacks, onbenut potentieel